Депутатите с дълга ваканция преди евроизборите

Булфото
share

Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха пред "24 часа" от ръководството на парламента.

И днес депутатите, които планираха да удължат работата си и след 14 ч, се разпуснаха в 12,30 ч, независимо че премиерът Пламен Орешарски и вицето му Зинаида Златанова бяха дошли за парламентарен блицконтрол.

Мъките по кворума започнаха още от сутринта. ГЕРБ не се регистрира, а управляващите не успяха да съберат нужните 121 гласа, поради което председателят на НС Михаил Миков даде 30-минутна почивка още преди депутатите да са заработили.

След като в 9,30 ч заседанието все пак беше открито, от партията на Бойко Борисов предупредиха, че не само този път, но оттук нататък няма да се регистрират въобще. Ако властта не можела да си осигури кворум, трябвало да си ходи.

Дали депутатите ще работят до 25 май, зависи от Закона за МВР. Управляващите са решени да го приемат преди вота, но днес залата успя да отметне едва 6 от 267 члена, преди да се разпусне принудително.

Водещи новини

Още новини