Георги Първанов: Президентът е с вързани ръце за реформата на съдебната система

Булфото
share

Надявам се на максимална деперсонификация на кампанията, за същински дебат това каза на пресконференция в Плевен президентът Георги Първанов.

Радвам се, че най-сетне имаме кандидатура от ГЕРБ, което канализира и самия президентски дебат, допълни той.

Най-настойчиво послание бе, че Росен Плeвнелиев ще работи за стратегически дебат за бъдещото развитие по основните приоритети за страната. Коректно ще е да се отбележи, че досега президентската институция е провокирала такъв дебат, посочи Първанов.

Когато дебатираме за приоритети, президентът може да помогне много, но аз се питам какво направи правителството. Институциите имаме сходни виждания за приоритетите, но те да не са само декларативни, каза президентът.

Според него е необходим дебат по здравната реформа, по образованието. По думите му на кандидата за поста ще се наложи да отговаря по важни въпроси за несвършеното от правителството в тези сфери. Бих предложил един такъв дебат да бъде изнесен пред скоби. Да се говори по приоритетите, но и по реалните мерки, които ще бъдат взети, каза Георги Първанов.

Президентската институция няма отношение към съдебната власт, като изключим, че президентът преподписва, т.е. носи солидарно отговорност за някои решения, посочи Първанов в отговор на упреците, отправени от премиера Бойко Борисов, че президентската институция е виновна за зациклянето на реформата в съдебната система, направени при представянето на кандидатпрезидентската двойка на ПП ГЕРБ.

Не бива да се посяват прекомерни очаквания към президентската институция. Досегашният правосъден министър имаше много повече лостове да ускори съдебната реформа, отколкото ще има вицепрезидентът, който има твърде скромни правомощия, посочи Първанов.

Призовавам ГЕРБ в това число и министър-председателя все пак да прочетат тази Конституция. Промени във функциите на Конституционния съд са обект на промени в самата Конституция. Иначе реформата в съдебната власт трябва да продължи. Тя не може да бъде привнесена отвън или наложена от някоя друга институция, често по субективни причини. Тя трябва да бъде генерирана от хората отвътре, каза още Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини