Евровотът по-скъп от 22 млн. лв.

share

Харчовете за евроизборите ще надхвърлят прогнозата на финансовия министър Петър Чобанов от 22 млн. лв., която той направи миналата седмица, пише в. "Преса". Вчера ЦИК съгласува план-сметката и тя трябва да бъде одобрена от правителството. Според членове на изборната комисия планираните харчове отивали към 23 млн. лв. През 2009 г. евроизборите ни струваха близо 14 млн. лв., а през 2007 г. - още по-евтино.

Увеличените разходи сега са заради въведеното гласуване с машини. ЦИК вчера реши, че те ще отговарят за експеримента, но разходите по купуване на хардуера и софтуера трябва да поеме правителството. Освен това се вдигнаха възнагражденията за членовете на районни избирателни комисии (РИК) и на секционни избирателни комисии (СИК). Първите ще получават по 846 лв. месечно, а вторите - по 46 лв. за редови член. Завишените пари за комисиите са заради въведените преференции, които изискват допълнително време за отчитането им при съставяне на протокола.

Освен това в план-сметката са включени и парите, с които държавата ще подпомага партиите без държавна субсидия, които ще се регистрират за участие. Според Изборния кодекс държавата трябва да отпусне по 40 000 лв. за медийната им кампания и по 5000 лв. за кампанията на независимите кандидати.

Двойно са вдигнати парите за разяснителната кампания, която ще прави ЦИК за евровота. Тя стартира още другата седмица и ще бъде по-разнообразна, по-гъвкава и с повече полезна информация за избирателите, обясни зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева. Около 100 000 лв. ще отидат за разяснение на новите правила за гласуване и важните решения, взети от новата ЦИК. Досега за разяснение се даваха около 50 000 лв. и те отиваха предимно за клипчета с какъв знак се гласува и в колко започва и приключва изборният ден.

Днес за пръв път се събира Общественият съвет към ЦИК. В него са включени 16 имена, сред които проф. Емилия Друмева, Антоанета Цонева, Калин Славов. Отказано бе участие на Светозар Съев, излъчен от три организации, свързани с протестите на Орлов мост миналата година. Условие на законодателя е в обществения съвет да участват хора, излъчени само от организации, които са били регистрирани като наблюдатели на евровота.

Водещи новини

Още новини