Вигенин: Категорична позиция за санкциите срещу Русия ще ни навреди

share

Не си струва България да заема категорична позиция - дали ще наложи или не вето върху евентуално решение на Европейския съвет за икономически санкции срещу Русия, при положение, че може да не се стигне до такива санкции.

Това заяви в интервю за Дарик министърът на външните работи Кристиан Вигенин. „Ние сме в средата на един процес и всяка категорична заявка в момента ще навреди на страната ни. Немалко страни членки на ЕС са изключително скептични по отношение на евентуално налагане на санкции спрямо Русия", каза Вигенин. „Ние работим активно с тези страни, за да направим така, че ЕС, ако изобщо премине към обсъждане на темата за санкциите, да бъде изключително внимателен. Категоричните заявки вредят на която и да е страна в ЕС, защото това е съюз от 28 страни членки", добави той. Вигенин увери, че поставянето на 27 други страни членки пред свършен факт, ще навреди на България в конкретната ситуация и може да предизвика особено отношение към страната ни в други случаи, "когато ние ще искаме да се вземат решения".

„Ние имаме своите основания защо не бихме искали да се стигне до санкции. Направили сме анализи и сме запознали с тях нашите партньори. Изложили сме нашите аргументи - защо едни санкции ще навредят повече на нас, отколкото на Русия и защо те няма да доведат до необходимия ефект. Санкциите могат да ударят тежко българската икономика", категоричен бе Кристиан Вигенин.

„В сегашната криза трябва да сме по-малко емоционални, повече реалисти и да стъпим на реалностите. В момента България няма откъде да получи сериозни количества газ. Нито има необходимите връзки със съседните страни, нито има количества, които в скоро време биха могли да стигнат до съседни страни, от които ние да получим доставки, които не са от Русия. Каквото и да предприемем и да правим, просто трябва това нещо да го имаме предвид", допълни министърът.
 

Водещи новини

Още новини