Големите партии влязоха в сговор срещу избирателите

share

Опасенията, че новият Изборен кодекс няма да допусне ефективно преференциално гласуване за депутати, напълно се оправдаха. При окончателното гласуване на текстовете БСП се огъна под натиска на коалиционния си партньор ДПС и бе приет компромисен вариант, който на практика обезсмисля първоначалния замисъл - хората да могат да гласуват за личности, пише Сега.

По предложение на ДПС бе записано, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата.

Предложението бе прието без дебати със 79 гласа "за", 8 " против" и 7 "въздържали се". За прокарването на текста спомогна и отсъствието на повечето депутати от ГЕРБ, които можеха да обърнат вота със своите 93 гласа.

Гласуваното предложение означава, че водачите на парламентарни листи ще са неприкосновени и гарантирано ще влизат в парламента. От първото място хипотетично ще може да ги измести само кандидат, който бъде предпочетен от половината гласували за партията плюс един, въпреки че официално записаният праг, отвъд който един кандидат може да мине на първа позиция, е 7%. При така разписаната промяна онзи, който все пак събере над 7% от преференциите, ще може да стане най-много втори в листата. Според експерти обаче и този праг е твърде висок и пренареждането няма да проработи.

Идеята на преференцията е всеки избирател да може да посочва свой предпочитан кандидат от партийната листа, за която гласува. Ако този кандидат събере определен брой преференции, отива на предното място в листата и по този начин се вкарва мажоритарен елемент в пропорционалния вот. Преференцията е най-ефективна, когато е задължителна и прагът за разместване е нулев, т.е. подредбата става според броя получени предпочитания. Това дава възможност на избирателите сами да редят листите. Тъкмо за този вариант настояваха експертите в обществения съвет към временната комисия за нов Изборен кодекс. Тяхното становище обаче бе взето само за сведение.

Водещи новини

Още новини