Президентът: Трябва да се гарантира гражданския и етническия мир

share

"Наблюдаваме в последните дни етническа ескалация на напрежението. Няма как, като държавен глава, аз да бъда спокоен тогава, когато се извършва посегателство върху религиозни храмове в България. За мен е изключително важно - да се гарантира граждански, етнически и религиозен мир в нашата държава". Това заяви пред медии президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с ДПС в президентството.

"За съжаление, етническата конфронтация в България е една много грозна част, и се надявам да не бъде част от нашето ежедневие, а да бъде изключение. За съжаление, тя е следствие на нагнетяването на напрежението, агресия и използването езика на омразата, включително от политически водачи и лидери. Много е важно, да се излезе с аргументи", каза още държавният глава. Той призова за толерантност, спиране на използването на езика на омразата и добър пример от страна на политическите лидери. "Нека политическите лидери да бъдат пример за уважение към различните, а не за противоборство на всяка цена", добави още президентът.

Припомняме, че срещата на Росен Плевнелиев с представители на ДПС е в рамките на месеца на политическите консултации в президентството. Миналата седмица държавният глава разговаря с част от ръководството на партия Атака"". Следващите му срещи ще бъдат с БСП и ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини