Кабинетът с 60% неодобрение

Булфото
share

Намаляването на демонстрациите не отменя готовността за протест, показва януарското издание на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Ежемесечното независимо проучване на общественото мнение е проведено между 9  и 16 януари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна, посочват от  социологическата агенция.

Една пета от запитаните твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството, а 5 на сто твърдят, че вече са го  направили (съвсем условно това отговаря на близо 300 хиляди души).

Обществените нагласи са придобили трайна структура, а предстоящата предизборна надпревара вероятно ще доведе и до още  по-сериозно втвърдяване на позициите на двата лагера, които се очертаха в последните месеци, обобщават резултатите от "Галъп  интернешънъл".

Близо 40 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да продължат, а също толкова са на обратното мнение. Една пета от запитаните вярват, че ако протестите продължат, те ще успеят да доведат до оставка на правителството и предсрочни  избори. Петдесет на сто обаче са скептични по отношение на успеха на протестите.

Основните институции остават със сравнително ниски нива на доверие, но най-трудните дни за президента изглеждат отминали,  показва проучването.

Около една трета от анкетираните са дали позитивна оценка за правителството, срещу 60 процента, които са оценили негативно действията на кабинета. Привържениците на БСП продължават да изглеждат малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Разликите между двата електората правят ситуацията в реални избори трудно предвидима, коментират от "Галъп интернешънъл". ДПС остава на обичайно стабилните си нива на заявени електорални предпочитания.

Изследването е правено преди развитието на сюжета с АБВ, който внася допълнителна неяснота, уточняват от социологическата агенция. Седмиците на скандали около "Атака" - преди и след Нова година - може да подействат мобилизиращо на твърдите привърженици на Сидеров, на засега явно по-скоро заплашват шансовете на партията, отчитат от "Галъп".

Експертният анализ на базата на данни от различни наши индикатори и политологична оценка показва, че от днешна гледна точка очакванията са на европейските избори през май да гласуват около и над 2,5 милиона души, което поставя бариерата около 150 хиляди гласа. Изключително рано е за прогнози за евроизборите, но от перспективата на януари силите на двете основни партии изглеждат изравнени, посочват от "Галъп".

Водещи новини

Още новини