Йовчев: Протестът вече е политически и платен (видео)

share

За първите 6 месеца разградихме несъстоятелното събиране на много власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. С промените в законите министърът вече не може да влияе на разследванията. Намалиха два пъти подслушванията. Върнахме на първо място законността. Вече няма тефтерчета и незаконни коли, които да подслушват. Прекратихме порочните практики в МВР. Вече няма дарения и търговска дейност.

Това каза министър Цветлин Йовчев на пресконференция, на която дава отчет за свършената работа през първите шест месеца на своето управление. Министерството се беше превърнало в частна охранителна фирма. Тази практика е прекратена, продължи Йовчев. Противодействаме на престъпността  много по-ефективно. Предстои ни още много сериозна работа при борбата с битовата престъпност. Подготвили сме конкретни мерки и планове, и очакваме резултати. Преструктурирахме и съкратихме администрацията. Това ще позволи увеличение на заплатите на служителите на МВР с около 5%. Имаме прекрасни отношения със синдикатите и възстановихме диалога с тях, похвали се още Йовчев.

Управляваме много по-добре финансовите ресурси на МВР. В началото на моя мандат имаше дупка в бюджета, а сега ще завършим на нула годината. Свършихме много работа при разкриването на тежки криминални престъпления. Разбити бяха няколко големи престъпни групи. Борбата с трафика на наркотици също е на много високо ниво. За следващата година сме си поставили няколко цели. Програма за превенция на престъпността и програма за по-добра работа с обществеността, разкри Йовчев.

Борбата с нелегалния трафик на чужденци и растящия миграционен натиск към България, бяха основни проблеми. Предстои ни още много работа, но резултатите са видни. Броят на незаконните имигранти е намалял. Предприемаме сериозни мерки, за да не допускаме в страната лица, които имат връзки с терористични организации. Много сериозно постижение е, че успяхме да променим мнението на европейските структури за бежанския проблем. Сега те разбират, че имаме нужда от финансова помощ и помагат. България е готова за Шенген. Ние одобряваме много добре границата и го доказваме всеки ден, обясни Йовчев.

По отношение на протестите най-важното е, че не допуснахме сблъсъци. Не допуснахме да има ранени граждани. Полицаите си свършиха перфектно работата по охраната, категоричен беше министърът. Ние имаме трайни резултати при справянето с корупцията в МВР. Трябва да създадем такива процедури и правила, че и най-злонамерения човек, да не може да извърши корупция. Част от тези мерки е прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС, каза още Йовчев.

Министърът коментира и инцидента от събота вечерта, когато протестиращи се опитаха да го блокират в столичен ресторант. Това беше крайно неадекватно поведение на протестиращите. В заведението имаше други хора, малки деца. Защо им трябваше да притесняват и тях? Не го разбирам. Омразата и агресията са навсякъде. Те могат да отворят сериозна рана в обществото. Забелязваме и отчитаме сериозна агресия към полицейските служители. Имаме пострадали служители при последните протести. Това трябва да бъде осъдено от всички. Протестите промениха своята характеристика и цел. В началото протестите бяха спонтанни. Сега те са политически и са платени, категоричен беше Йовчев.

Протестиращите в момента искат само едно, оставка на правителството. Това е политическо искане. Протестиращите не искат диалог с нас. Политическата партия, която стои зад протестите, трябва да излезе и да поеме своята отговорност. Всички знаем кой стои зад ранобудните студенти. Не е моя работа да назовавам имена. Вие журналистите трябва да информирате обществеността. В началото протестиращите се разграничаваха от насилието. Сега какво виждаме? Точно обратното. Ескалация на насилието, обяви Йовчев.

Сигурно сме допуснали грешки и ще продължим да го правим. Идеята е да се поучим от грешките си и да не ги допускаме повече. В МВР успяхме да запазим необходимия баланс. Промените в закона ще гарантират, че повече няма да има незаконни подслушвания. В последните дни отново има манипулации, че парите за подслушване са увеличени. Няма такова нещо и то е видно от бюджета на ДАНС, разкри Йовчев.

Разглеждаме всеки един сигнал за полицейско насилие и произвол при протестите. Ние имаме над 30 пострадали полицаи. Накрая ще излезе, че има повече ранени полицаи, отколкото протестиращи. Нашата стратегия е публична. Ние сме много по-отворени и готови за дискусия. Не знам, какво искаха ранобудните студенти от мен. Те отказва всякакъв диалог. Правителството е готово за разговори с всеки един протестиращ. В МВР нямаме намерение да сменяме тактиката за охрана на протестите. Ще противодействаме на всеки един, който се опитва да нарушава закона, закани се Йовчев.

Водещи новини

Още новини