Плевнелиев не планира вето върху Бюджет 2014

Булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев не планира да налага вето върху Закона за държавния бюджет за 2014 година, но ще сезира Конституцуионния съд за налагането от такса от 20% върху приходите на ВЕИ.

Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно, заяви Плевнелиев в Пловдив. По думите му не е имало никакви дебати и аргументи за налагането ѝ, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно. Според президента Плевнелиев, налагането на тази такса от 20%, ще се отрази драстично върху бизнес средата в България.

Плевнелиев посочи, че когато е ставало въпрос за таксата, управляващите малко са се пообъркали в аргументите си - министърът на финансите е казал, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък е казал, че е щяла да се използва за стабилизиране, на почти докараните до фалит енергийни дружества, а министърът на енергетиката е посочил, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергийни помощи. "За нас е важно, правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък. Налагането на подобни такси не би трябвало да става в последния момент и под масата, без дебати и обосновки", смята той. По думите на президента Росен Плевнелиев, въпреки това, той не планира да налага вето върху закона за държавния бюджет, той ще бъде изпълняван и ще влезе в сила.

Водещи новини

Още новини