Първанов: Намаляването на партийните субсидии е смешно

share

Решението да се намалят партийните субсидии с 1 лев не е убедително. Това каза Георги Първанов, президент на България за периода 2002-2012 г. в Ловеч, където участва в дискусия по проблемите на училищното образование, предаде БНР.

„Това, което звучи като аргумент за твърде символичното, да не кажа смешно свиване на субсидията с едно левче, е неприемливо. Аз съм бил председател на партия във време, в което нямаше никаква субсидия. Бяхме в една много тежка ситуация. Не е аргумент това, че видите ли, ако се свият малко повече субсидиите, партиите могат да се обърнат към спонсори, да се създаде сив сектор в политиката. Това може да се случва и при много големи субсидии, ако няма необходимите контролиращи механизми и органите не си вършат работата”, посочи Първанов.

Той препоръчва на настоящия президент Росен Плевнелиев да не налага вето върху бюджет 2014-а, защото е това недопустима намеса и натиск от страна на президентската институция, което може да доведе и до тежка правителствена и политическа криза в страната. „В крайна сметка правителството е избрано за това. То отговаря за бюджетната, за данъчната политика и не препоръчвам на държавния глава в момента да налага подобно вето”, каза още Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини