"Ранобудните студенти" организират протест в четвъртък пред НС

share

"Ранобудните студенти" организират протест в четвъртък, 5 декември, пред Народното събрание. Това обявиха протестиращите студенти пред журналисти на пресконференция в 272-ра аула на Софийския университет. Протестът е срещу проект за нов закон за МВР, който по думите им предвижда ограничаването на основни човешки права, като правото на свободен протест.

"Сериозно притеснение будят някои от текстовете, които предвиждат промени на устройството и дейността на вътрешното министерство. Разделянето на Главна дирекция "Национална полиция" на две подзвена - Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Охранителна полиция", е формулировка, доказала се като неефективна", посочват в своята позиция "Ранобудните".

Според студентите не е редно България да се превръща в полицейска държава и призоваха хората, които ги подкрепят да излязат на улицата в четвъртък.

"В проекта се предвижда всеки полицейски орган да може да отцепва райони, да ограничава временно или да забранява движението на лица и транспортни средства във връзка с осъществяването на охраната на този вид обекти. Това нововъведение регламентира блокирането на свободното придвижване на хора около тези обекти, което в последните няколко месеца се осъществява системно от полицията, без да има законово основание за тази мярка", допълват студентите.

 

Водещи новини

Още новини