Кунева: "Южен поток" ни отдалечава още повече от ЕС

share

Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС. Страната ни дълбае пропаст между себе си и Европа. Това заяви днес на пресконференция на Движение "България на гражданите", нейният председател Меглена  Кунева по повод проекта "Южен поток".

Загрижени сме, че правителството стартира проект, за който държавата не е получила дерогации, коментира Кунева.  Според нея това означава, че държавата ни ще бъде в нарушение на европейското законодателство. Правителството не е гарантирало  спазването на добрите корпоративни практики от проектната компания, която ще притежава и управлява българската отсечка на  "Южен поток", каза Кунева.

По думите на председателя на Движението, не е ясно как са гарантирани интересите на "Булгартрансгаз", изплащането на дивиденти в полза на бюджета. Притеснително според Кунева е, че държавата приема руско финансиране, не е ясно договорена ли е  клауза "доставяш или плащаш", както и защо за обществото договорът остава недостъпен. Настояваме за яснота при  обществените поръчки, защото те са обявени само в рамките на две седмици, което по никакви критерии не издържа проверката на  добрите практики, посочи Меглена Кунева.

Тя определи като уникален европейски скандал решението на парламента да удължи мораториума за продажба на земя на  чужденци. По думите й се е оказало, че няма европейски гражданин и компании, които да чакат на границата, за да  започнат да купуват българска земя. Политиците обаче не желаят да дадат свободата на гражданите да продават земята си.  Българската земя е пиртежание на компании, които в по-голямата си част са руски, посочи Кунева. Според нея случващото се е задълбочаваща се зависимост от руски компании, дори не от Русия.

По тръбата на "Южен поток" трябва да тече газ, вместо това ще тече зависимост, което е неприемливо, коментира Кунева.  Тя е сигурна, че договорът не го е виждал никой. Вчера президентът каза, че такъв договор на практика няма. Това вероятно е инвестиционно намерение и твърде много прилича на проекта "АЕЦ Белене", каза още Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини