Орешарски: Мораториумът не е рационално решение

share

Като страна-член на Европейския съюз не бива да приемаме дискриминационни текстове спрямо други граждани от ЕС.

Така коментира пред журналисти в Сливен министър-председателят Пламен Орешарски внесеното днес в Конституционния съд искане да се обяви за противоконституционно решението на парламента за забраната за продажба на земя на чужденци, предаде БТА. По думите на премиера мораториумът не е било рационално решение, като това е резултат от наслоени излишни страхове в обществото. Той подчерта, че мораториумът и забраната за седемгодишен период е валидна само за европейски граждани, а за граждани извън Европейския съюз забрана има и тя ще остане.

Пламен Орешарски коментира и основните приоритети на Бюджет 2014, като посочи сред тях местните власти и образованието, както и насърчение за ускоряване на икономическото развитие. Това, по думите му, ще се реализира чрез няколко инструмента за по-добри условия в данъчното облагане. Орешарски допълни, че част от инвестиционната програма е по-добре структурирана регионално, така че средствата да не отиват само в най-големите градски центрове.

Министър-председателят каза, че ще бъдат направени няколко отлагани през годините реформи в сектора "Здравеопазване" и ще бъдат подобрени административните услуги за граждани чрез преструктуриране на администрацията. Фокусът в здравеопазването ще бъде подобряване на спешната помощ, включване на частни фондове във финансирането и по-голям контрол върху общата сума, която се изплаща за лекарства.

Водещи новини

Още новини