Напрежението пред СУ се покачва

Булфото
share

Конфликт възникна в двора на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са се събрали протестиращи студенти в подкрепа на окупацията на университета. В момента Академичният съвет продължава своето извънредно заседание във връзка с действията на студентите.

Докторантът в Софийски университет Борис Боев от движение "Призив" прочете декларация пред затворения вход на Ректората, в която се обяви против окупацията и призова да се сложи край на това. Събралите се протестиращи студенти в подкрепа го нападнаха със скандиранията „Махай се”, „Провокатор” и „Червени боклуци”. Студенти, облечени с жълти жилетки с надпис „Охрана”, решиха, че ще изведат обявилия се против окупацията докторант и придружаващите го хора. Те помолиха за това да няма насилие и ескортираха противниците на обсадата на университета до оградата, зад която също са се събрали много хора в подкрепа на окупацията. Протестиращите студенти наобиколиха Борис Боев и го съпроводиха.

След случката един от организаторите на окупацията Кирил Чуканов прочете пред представителите на медиите декларацията, с която протестиращите студенти призовават всички събрали се да не се поддават на провокации и да няма насилие. В сградата на университета продължават да се допускат само студенти, които трябва да предоставят заверени студентски книжки. Заседанието на Академичния съвет все още продължава. Студентите обявиха, че в 17.00 часа ще излязат със своя позиция.

Водещи новини

Още новини