Филип Златанов подаде оставка

share

В 12.30 часа Филип Златанов е подал оставка като директор на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, което създава условия за провеждане на нормална работа. Това съобщи Кирил Добрев, председател на парламентарната временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Оставката е изпратена до председателя на парламента Михаил Миков. В нея не се посочват мотиви.

По закон Комисията се състои от петима членове, от които Народното събрание избира трима, включително и председателя,  президентът назначава един член, а един член се избира с решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър председателя.

Златанов стана известен с тефтерчето със скандални записки и инициали на политици с директиви. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки. В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

В началото септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Водещи новини

Още новини