Борисов: Сезирам главния прокурор за забавянето на данни по арбитража за "Белене"

share

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прочете писмо в кулоарите на НС, получено на пощата на партията в парламента, свързано с евентуалната загуба на 1 млрд. лева от България заради арбитража по проекта "Белене", предаде репортер на novini.bg. 

По думите му писмо е спешно и е адресирано до енергийния министър Драгомир Стойнев относно "Атомстройекспорт" и НЕК. В него се казва:

"Уважаеми г-н Стойнев, позовавам се на срещата си с Вас и г-н Иков във вашия кабинет на 9 август 2013 и писмото ми до Вас с дата 23 август 2013, изтъкващо спешната необходимост НЕК да вземе решение във връзка с нашите препоръки за ангажирането на експерти и определени свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове (трябва да подадем информация на НЕК до 25 октомври 2013). До този момент не съм получил отговор на писмото си и никаква информация дали са взети мерки по нашите препоръки за ангажирането на експерти и свидели. При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне при решението по този въпрос ще навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците за държавата и за НЕК. Приложените правила ясно ограничават времето до 25 октомври 2013 години, и ако това не се случи, България може да загуби арбитража. Освен това няма възможност за обжалване в арбитража. Също така има законов риск за държава, ако "Атомстройекспорт' искат да приложат решението върху България, като е възможно това да се случи. Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиците или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито това на г-н Бориосов, свързани с  проекта "Белене".

"Атомостройекспорт" просто предявява претенции относно пари за работата, за която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене". Също и за печалбата, която твърдят, че им е отнета след спирането на проекта. НЕК на свой ред предявява претенции за  пари, които счита, че "Атомстройекспорт" й дължи. Единствената цел на нашата функция е водене на защита срещу финансовите искания и срещу ограничаване на финансовото излагане на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци".

Писмото е подписано от Кристофър Сепала.

От ГЕРБ са категорични, че данните от това писмо ще се проверят.

„Това явно не ги касае тях, защото 1 млрд. евро, ако не дават данните, ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд. евро от България. Това е проява не на компетентност на това правителство и този министър, а проява на умисъл”, коментира Борисов. „С това писмо ще сезираме главния прокурор. Имаме само един месец и ако не се отговори на тези неща, България ще бъде задължена с 1 млрд. евро. Този арбитраж може да бъде спечелен от България със сигурност. Те затова не дават данни”, каза още Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини