БСП подготвят тайна приватизация на "Български пощи"

share

Във връзка с разпространена информация за търсене на стратегически инвеститор, който щял "да спаси" "Български пощи" ЕАД работещите 12 хил. души в дружеството настояват БСП да излезе с официална информация за подготвяната в тайна приватизация на държавния пощенски оператор, предава БТА.

Това се посочва в декларация на Синдикалната федерация на съобщенията, представена днес на пресконференция в сградата на КНСБ.

В програмата на партията мандатоносител - БСП, е записано, че "Български пощи" няма да се приватизират, а на 3 септември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ни съобщи, че до края на този месец ще бъде определен стратегически партньор, който ще придобие 49 на сто от собствеността на дружеството, се казва в декларацията.

Работещите в пощите настояват да разберат дали затова "Български пощи" повече от половин година се съсипва и се води към фалит. Те питат "дали партията, която в момента управлява и се определя като социална, ще позволи приватизирането на социална фирма с общонационално стратегическо значение за държавата".

Съгласно директивите на Европейската комисия до 1 януари 2026г. "Български пощи" ЕАД трябва да осигурява на бедните всеки ден и във всичките 5 200 населени места най-необходимите пощенски услуги /т.нар. "универсална пощенска услуга"/ в това число и пенсиите на близо 1,5 млн. пенсионери, се припомня в декларацията.

Работещите в пощите настояват за незабавна реакция на партията мандатоносител, за да не се допусне пореден вариант на сделка "тип БТК".

Водещи новини

Още новини