Маргарита Попова: Ще имаме успех, когато сме солидарни като нация

Булфото
share

Град, който е бил люлка на българското Възраждане през 17 век и е дал на страната ни толкова много светли личности, има своето бъдеще и перспективи за развитие. Успехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която посети днес град Чипровци за честванията по повод 325-годишнината от Чипровското въстание, съобщиха прессекретариата на държавния глава. Вицепрезидентът откри в Чипровци национална научна конференция на тема: Националноосвободителните борби през периода 15-19-и век; личност, народ, история.„За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното“, заяви Попова в словото си при откриването на научния форум.

Вицепрезидентът подчерта, че това е примерът, който българските възрожденци и революционери са завещали на народа ни. Историческото значение на Чипровското въстание от 1688 г., като един от първите организирани опити за отхвърляне на чуждото владичество и възстановяване на българската държавност, също беше отбелязано от вицепрезидента. Пред журналисти Маргарита Попова подчерта, че задача на държавата е да поддържа жива връзката с историческите български емигрантски общности в Европа и по света. „Всеки тежи на мястото си и много от тези общности са запазили своите народностни традиции и дух. Днес страната ни трябва да създаде условията, които ще ни позволят да работим с тях и да отбелязваме заедно историческите дати, които ни обединяват“, каза Попова.

„Подобно на представителите на други български общности, и българите в Банат, наследници на участниците в Чипровското въстание, поставят пред страната ни въпроса за откриването на български културен институт. Това е естественият начин да съхраним тяхната духовна връзка с България“, посочи Попова. В Чипровци вицепрезидентът присъства на тържествената церемония, с която бе открит паметникът на полк. Стефан Дуньов – участник в Унгарската революция от 1848 г. и в националноосвободителните борби на Италия. „Когато четири държави – България, Унгария, Италия и Румъния – отбелязват делото и живота на един човек, това също ни дава основание да помислим колко много можем да постигнем, когато работим заедно“, отбеляза Маргарита Попова по повод делото на полк. Стефан Дуньов.

Водещи новини

Още новини