Поголовна чистка във властта

share

Кадровите смени на правителството продължават в Националния статистически институт, Държавната дирекция “Архиви” и Военната полиция, съобщава Труд.

Решенията за смяната на шефове на тези ведомства ще бъдат взети на днешното заседание на правителството.
Директорът на “Архиви” доц. д-р Мартин Иванов ще бъде сменен с Иван Комитски. Комитски е бивш директор на дирекция “Информация и архив” в МВР и в ДАНС до 2009 г. Завършил е Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и има втора специалност по философия.

Мартин Иванов беше назначен през март 2011 г., като преди това дойде от Института за исторически изследвания при БАН с помощта на вицепремиера Дянков. За да го назначат, бе отстранен покойният вече проф. Георги Бакалов.

С друго решение на кабинета “по предложение на председателя на НСИ” ще бъде освободен заместник-председателят Цветан Нанов за допуснати от него груби нарушения на закона. В неговия стол ще седне Сергей Цветарски, който обаче ще довършва мандата на освободената през 2012 г. Гергана Михайлова. Сергей Цветарски е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г.

Правителството ще направи рокада и във Военната полиция. Полк. Борислав Сертов, който е зам.-шеф на службата, ще заеме поста на началника си ген. Данчо Дяков. Последният се очаква да замине на служба в щаба на НАТО в Брунсум - Холандия. За да стане факт рокадата, трябва и указ на президента Росен Плевнелиев. Вероятно смяната е съгласувана с върховния главнокомандващ. Сертов със сигурност ще порасне и в чин.

Водещи новини

Още новини