69-ти ден продължават протестите в София (обновена)

Булфото
share

Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски се събраха за 69-ти пореден ден днес в София.

Те блокираха движението в района на площад „Независимост”. Недоволните граждани скандират „оставка”, свирят на свирки, освиркват сградата на Министерски съвет, бият на барабани и развяват български знамена. В района има полицейско присъствие. И тази вечер част от протестиращите са с колелета. Някои от тях държат плакати, които призовават управляващите да подадат оставка.

Към 19.30 часа броят на протестиращите пред Министерски съвет е към 60 души. Има и около 30-40 души пред Президентството. Събитията отпреди 45 години в Чехословакия присъстват като щрих край паметника на Цар Освободител. На пл. "Народно събрание" е "паркиран" импровизиран макет на танк в розово. Номерът му е BG1968CZ, на него има надписи "София-Прага/Овация Турс" и "Обиколка на пл. "Св. Александър Невски".

Към 20.15 часа протестното шествие потегли към Народното събрание, предвождано от голям плакат, който гласи „вдигайте си чуковете”. Колоната се води от барабанисти и велосипедисти. Броят на протестиращите се е увеличил от последния 1 час, като към този момент наброяват около 200 души. Един от участниците в протеста носи плакат, на който пише „Днес тоалетните, чистачките с БСП на власт”. 

Към 20.40 часа протестното шествие в столицата се отправя към Чешкото посолство. Протестиращите, които са около 200 души, стигнаха до Александър Невски и ще продължат към Чешкото посолство. Те скандират „оставка” и са издигнали плакати – „Свобода или СССР”, „Спиране на държавните субсидии за партиите – max 1 lev_glas ще останат и за пенсии”, „Серго иска да краде, ама народът не дава”.

Протестиращите запазиха минута мълчание пред Чешкото посолство в столицата. Сградата на посолството е оградена с полицейска лента, зад която има полиция. Протестиращите клекнаха, запазиха минута мълчание, след това започнаха да скандират „Извинявайте”. Чуваха се удари от барабани. След това шествието продължи по бул. „Янко Сакъзов”. Полицейски патрулки, които бяха затворили движението към посолството, се отдръпнаха и направиха път на протестиращите. Шествието зави по ул. „Кракра”. Броят на протестиращите се увеличи и е към 400 души.

Към 21.10 часа протестното шествие стигна до паметника на Съветската армия. Протестиращите обикалят около паметника с розовия танк. Те скандират „демонтаж” на паметника. След като бяха застанали пред оцветените в розово войници, протестиращите аплодираха и викаха „браво”.

Към 21.30 часа около 50 протестиращи се върнаха пред сградата на Народното събрание, където движението се осъществява нормално и не е блокирано. В района продължава да има засилено полицейско присъствие. Недоволните граждани освиркват сградата и развяват български знамена.

Водещи новини

Още новини