Отменят таксата за повторно включване на тока (видео)

share

Таксата за повторно включване на електричеството е незаконна и трябва да бъде премахната. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев след обществено обсъждане на законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на естествените монополи.

Не е нормално за едно отключване на таблото, вдигане на бушона, да се плащат десетки левове за нещо, което е задължение на ЕРП-то по Закона за енергетиката”, коментира депутатът. „Задължение на съответния доставчик е да включи електроенергията след прекъсване. Но в Общите условия на договора с потребителя се говори за услуга. Това недоразумение трябва да отпадне. В Закона за енергетиката се казва, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно”, обясни Куюмджиев. Той заяви, че едно от възможните решения е в Закона за енергетиката да се запише нов член, който изрично да казва, че не може да се налага никаква такса за включване и изключване на електричеството, газа и водата. (вижте ТУК какво каза Явор Куюмджиев).

Друго предложение за законодателни промени е свързано с надвишени сметки. „Предложението е, ако сметката на потребител е с 30% по-голяма от предишни сметки за подобен период, да не си я плати. Тогава мислите ли, че което и да е ЕРП ще си позволи да вдигне сметките на 1 милион души двойно? Когато тези 1 милион души имат право да не си я платят, тогава какво ще стане? 99% от потребителите си имат стандартно потребление. Тогава доказателството трябва да е от страна на доставчика, а не както сега потребителят да си плати сметката, пък после да се доказва колко е изразходил”, посочи Куюмджиев.

Следващата седмица в парламента отново ще се обсъдят предложенията за промени и през септември ще бъдат внесени в Народното събрание.

Водещи новини

Още новини