Президентът обявява дали ще наложи вето утре

share

Президентът Росен Плевнелиев ще оповести на пресконференция становището си във връзка с одобрения от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пресконференцията ще се състои на 7 август, сряда, в 14.00 часа на „Дондуков“ 2. Вчера той се срещна с министъра на финансите Петър Чобанов. Срещата в президентството продължи два часа. По думите на министър Чобанов президентът е казал, че има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията. В президентството все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация. "Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението. Той вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение", каза още Чобанов.

Малко по-късно държавният глава в специално съобщение призова да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение. Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг. Президентът вече многократно заяви своята подкрепа за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Пример за възможните решения даде служебното правителство, което осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета. С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те? През последните дни многократно се спекулира с последствията от евентуално вето по отношение на средствата за децата с увреждания. Държавния глава подчертава, че по никакъв начин получаването на допълнителните средства за семействата на децата с увреждания от 1 август не е свързано с евентуалното налагане на вето. Не е предвидено Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да има обратно действие. Тоест, дори и при незабавно обнародване, той няма как да породи своето действие от началото на месец август. Въпреки че тези средства не бяха предвидени нито в първоначалния пакет стабилизационни и неотложни мерки, нито в приетите на първо четене изменение и допълнения, президентът изразява своята подкрепа за тях.
 

Водещи новини

Още новини