Орешарски: За два месеца свършихме доста работа

Булфото
share

За последните два месеца правителството, въпреки уличния натиск, свърши доста дейности, които са отчетени надлежно. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на второто представяне на проекта на програмата на правителството за управление, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Въпреки усложнената социално-обществена и политическа атмосфера, аз лично и кабинетът сме решени да изпълняваме програмните приоритети така, както ни бяха възложени в първия ден, когато кабинетът беше гласуван", отбеляза премиерът и добави: "Не ни е нужна безрезервна подкрепа, по-скоро ни е нужно разбиране и време, за да може да реализираме добрите мерки, които сме набелязали".

Премиерът подчерта намерението на кабинета периодично да се отчита. "В началото на септември ще направим втория отчет, за да видим докъде сме стигнали и накъде ще продължим във връзка с изпълнението на програмата", подчерта Орешарски. По повод на отчета за първия месец управление той коментира: "По стечение на обстоятелствата съм работил в повечето правителства в последните 20 години. Нямам спомен за първия месец да бъдат изпълнени толкова много мерки. Ще направим всичко възможно да задържим темпото, което беше заложено в самото начало, така че след още няколко месеца да можем действително да направим поне толкова голям отчет за изпълнението", каза още премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че в проекта на управленската програма са отразени и мерки, които са били препоръчани от граждани, от браншови и съсловни организации и синдикати, с които както премиерът лично проведе срещи, така и министрите.
Премиерът Орешарски обърна внимание на елементите на приемственост в програмата и на отликите от досегашните политики. Също така той изтъкна и трите основни насоки на проекта – за бизнеса, за гражданите и за държавността. Първата част съдържа мерки за икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството. Втората част се отнася до заетостта, солидарността и социалната отговорност, а третата включва мерки за укрепване на държавността. Министър-председателят акцентира върху необходимостта от диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече обществено съгласие, посочват още от пресслужбата на кабинета..

Водещи новини

Още новини