Обмислят свалянето на ДДС за храните на 10 %

share

Министерството на земеделието е започнало сондажи дали може да се намали на 10% ДДС за основните храни. Предлага се по-ниският налог да е за плодове и зеленчуци, хляб, пилешко, млечни стоки, свинско месо и колбаси, научи "Труд".

Повод за предложението е намерението на Румъния от септември да свали данъка за храни до 0%, подобно на Великобритания, Ирландия и Малта. Въпросът за ставката на ДДС у нас е бил поставен миналия четвъртък в Калофер пред аграрния министър Димитър Греков от фермери. Министърът обещал, че ведомството ще помисли върху въпроса, съобщиха от кабинета му.

Същата тема е била дискутирана и на среща между аграрния зам.-министър Явор Гечев и представители на агросектора и търговски вериги. На нея те коментирали, че ако България не вземе мерки, пазарът ще бъде залят с евтина стока от северната ни съседка.

Източници на "Труд" твърдят, че Гечев вече е обсъждал идеята за по-нисък ДДС и във финансовото министерство със зам.-министър Людмила Петкова. Аграрното ведомство умувало да обвърже по-ниския налог с допълнителни условия. Например, производителите на домати и краставици, които наскоро протестираха заради ниски изкупни цени, трябвало задължително да се обединят в организации на производители, за да ползват преференцията.

Участието на фермерите в такива съюзи им позволява да кандидатстват по европроекти за пазари на производители, а и да предлагат по-големи партиди продукция. Това от своя страна ще им гарантира място на щандовете в големите търговски вериги.

Обсъждани са и варианти дали облекчението при млечните стоки да е за всички продукти или само за млякото, отговарящо на евроизискванията за хигиена. Според тях в суровото мляко трябва да има до 100 хил. бактерии, а в 50% от млякото у нас бактериите стигат до 1 млн. броя.

Тепърва предстои да се види дали подобна схема може да се контролира и администрира. В късния следобед от пресцентъра на Министерството на земеделието заявиха пред "Труд", че "намаляването на ДДС на основните хранителни продукти към момента е само идея, която е предложена от земеделски производители. Министерството на земеделието не е обсъждало тази идея нито на експертно, нито на междуведомствено ниво."

Неофициално обаче източници на "Труд" и от финансовото, и от земеделското министерство признаха, че въпросът е бил обсъждан миналата седмица. От финансовото министерство посочиха пред "Труд", че нулевата ставка на храните от Румъния няма да ги направи по-конкурентни на българския пазар, защото при реализиране на стоката у нас и върху тях ще трябва да се начисли 20% ДДС.

В това се изразява неутралността на данъка, обясниха от ведомството на Петър Чобанов. България нямала право на повече намалени ставки. България е достигнала ограничението за намалени ставки по ДДС и няма право на повече изключения, заявиха вчера от Министерството на финансите пред "Труд". Според евродирективата за ДДС страните членки имат право на максимум 2 намалени ставки.

България прилага 9% ДДС за настаняванията в хотелите и 0% при износ за вътреобщностна доставка, твърдят от ведомството на Петър Чобанов. Някои страни от ЕС прилагат и повече от 2 намалени ставки, но това става по силата на исторически наложили се практики, които са закрепени в директивата. Затова, ако България иска да въведе 10% върху храните, тя ще трябва да се откаже или от по-ниската ставка в туризма, или от нулевата ставка при износа към ЕС.

Европейската комисия многократно е посочвала, че страните от ЕС трябва да вървят към единна ставка по ДДС, защото намаляването на налога за определени стоки не постига социалните си цели, а в същото време е огромен разход за бюджета. От Брюксел изтъкват, че ниските ставки за храни, лекарства и други стоки в някои от държавите са исторически обусловени и трябва да бъдат отменени постепенно.

Финансовото министерство настоява за единна ставка по ДДС, тъй като въвеждането на диференцирано облагане води до сериозен ръст на данъчните измами.

Водещи новини

Още новини