Цачева: С решението си КС толерира манипулациите в деня за размисъл

share

Не мога да коментирам решението, защото още не са ясни мотивите на съда. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият председател на парламента Цецка Цачева. Вчера Конституционният съд (КС) призна изборите за законни и отхвърли искането на ГЕРБ за касирането им.

"След това решение стана ясно, че избори могат да се правят и по този начин – с манипулации в деня за размисъл, а в самия ден на изборите да се движим в изборните секции с печатни издания, на чиято първа страница с големи букви пише: "ГЕРБ фалшифицира изборите". Това решение ни казва: "Можете да си правите каквото си искате по време на кампанията и в деня за размисъл", добави Цачева.

Тя посочи, че решението за връщане на ГЕРБ в парламента е общо решение на парламентарната група. Цачева обясни, че бившите управляващи са внесли законопроект за промени в Изборния кодекс, но той още не е влязъл в дневния ред на парламента. Това най-вероятно означава, че ГЕРБ и тази седмица няма да участват в работата на Народното събрание.

По думите на Филип Попов от БСП решението на КС не създава прецедент. "Едно решение на институция като Конституционния съд не трябва да се коментира, то просто трябва да се изпълнява. Там работят хора, доказали се в своята сфера. Според него в този акт на съда не може да се търси политически мотив", заяви социалистът.

Водещи новини

Още новини