Бившият шеф на Шесто: Цветан Цветанов дирижираше контрабандата

share

Контрабанда има, откакто има държави, но това не е класическият тип. Това е скрит транзит, който е носил средства за държавата и е заобикалял забраните породени от Студената война. Това заяви бишият шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов пред TV7.

"Няма значение кой е шеф на митниците тази система е толкова добре смазана, че може да си върви сама", добави бившият началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС. В последното правителство на ГЕРБ в основата на контрабандата е бил лично вътрешният министър Цветан Цветанов. "Резервната програма е каса, в която се събират пари от четирите най-успешни български компании и са се разпределяли при нужда вътре в държавата", обясни Димитър Иванов, но не скри, че освен контролираните канали има и такива, които са използвали България като транзитна зона за разпределение на незаконни субстанции. Той заяви, че след 1989 г. от тези контрабандни канали са се възползвали всички управляващи партии. "Парите са отивали за избори, за купуване на цигански гласове", разкри Иванов.

Разследващият журналист Христо Христов обясни, че всичко започва още през 60-те години на миналия век и всичко се осъществява под контрола на ДС. "Системата е подсигурена чрез резервна програма, дело на комунистическото ръководство, като през 80-те години контролът се осъществява от тогавашния министър на външната търговия – Христо Христов и отговарящия за вътреикономическите връзки – Андрей Луканов", заяви Христов

Водещи новини

Още новини