Синдикатите в МВР: Полицаите изнемогват от извънреден труд покрай протестите

share

Полицаите са демотивирани, вече 20 дни са без почивки, работят по 12-16 часа на ден. Това заяви Благой Ванкин от синдикалната федерация на служителите на МВР. Надхвърлени са нормите за извънреден труд, не знам дали служителите могат да бъдат компенсирани, тъй като законът не го позволява, каза той.

Преди една седмица е проведена среща с Цветлин Йовчев, който обещал да се търси механизми за изплащане или компенсация на извънредния труд. Демотивацията идва от ниското заплащане след тригодишното замразяване на заплатите в системата. Така полицаите са минали под линията на бедността, ако имат четиричленно семейство.

Пред БТВ комисар Ивайло Спиридонов потвърди, че натовареността в СДВР е изключително висока имайки предвид нивото на престъпност в София и ежедневните протести. Работим в труден момент за българското общество, но работи така, за да запази обществения мир.

Спиридонов отрече да е издавана заповед да не се прилага сила срещу протестиращите. Затварянето на кръстовище обаче не е престъпление, а нарушение и срещу това не може да се прилага сериозна сила. Към протестиращите се прилагат мерки за извеждането им от кръстовищата, каза шефът на СДВР.

Водещи новини

Още новини