Почина бившият външен министър Стоян Ганев

Булфото
share

Почина бившият министър на външните работи Стоян Ганев, съобщи БТА. Държавната телеграфна агенция се позовава на информация от сътрудник на Ганев.

Стоян Ганев е починал на 1 юли в болницата в Гринич, Кънектикът, където се лекуваше след кръвоизлив в мозъка. От доста време 57-годишният Ганев се бореше и с рак на белите дробове.

Стоян Ганев е роден на 23 юли 1955 година в Пазарджик. Завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“, а през 1985 г. защитава дисертация в Московския държавен университет „М. Ломоносов“, след което до 1989 година е преподавател по конституционно право в Софийския университет.

От 1990 г. е председател на организацията Обединен демократичен център - част от СДС. При съставянето на правителството на Филип Димитров през 1991 година става заместник-председател на Министерския съвет и министър на външните работи.

През 1992 година Стоян Ганев оглавява делегацията на България на 47-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Пада се на ротационен принцип Източноевропейската група да излъчи председател и той е избран и поема председателството на сесията. Остава на този пост и след падането на кабинета. През юни 1993 година Конституционният съд решава (макар че мандатът му на председател на Общото събрание на ООН от 1 година е към края си), че длъжността му е несъвместима с поста народен представител и мандатът му в българския парламент е прекратен.

Според сведения от пресата Стоян Ганев е член на Международния консултантски съвет (International Advisory Board) - ръководен орган на Муунисткото движение. В началото на мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски е началник на кабинета на премиера, след което заминава да живее в САЩ.


Водещи новини

Още новини