Транспортният министър: Бургас и Варна трябва да забравят провинциалното мислене

share

„Бургас и Варна трябва да забравят провинциалното мислене, да спрат да се състезават помежду си и да работят заедно”. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде БТВ.

Той беше в града, за да участва в официалното подписване на договора за изграждане на двете трафик кули на пристанище Бургас и Варна. Договорът бе подписан между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и Консорциум „Мидия – Диана Комерс” и е за проектиране, изграждане и обзавеждане на трафик кулите за корабоплаването.

Трафик кулите в двата най-големи български пристанищни центрове се строят по проект, финансиран от оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Общата стойност на инвестицията е 3 767 700,00 лв. и включва проектиране и изграждане на двата брегови центъра, а също така доставка и монтаж на машини и съоръжения. Очаква се двете трафик-кули да бъдат завършени до края на юни 2014 г.

„Благодарение на този проект целият трафик в пристанищата ще се управлява от кулите, а не само в каналите, както се вършеше досега. Разбира се, тук също има закачки, които ще се опитаме с колегите да решим. Аз съм от Варна, но никога не съм спорил кой град е по-велик. Трябва да има неща, които да се развиват и в Бургас, и във Варна. И заради това първото условие, което съм поставил, е кулите да бъдат едни и същи. Не ме интересува коя ще бъде по-хубава, а искам да бъдат еднакви”, заяви преди подписването Данаил Папазов.

Кметът на Бургас Димитър Николов, каза че тези кули са от изключителна важност за морската безопасност и логистика, като строителството е за около 4 млн. лева, а самото оборудване вътре ще е за 20 млн. лева. Николов допълни, че двете кули са съвместими и ако на едната настъпи повреда, другата ще успее да я замести. По думите му малко са държавите в Европа, които имат оборудвани такива информационна центрове. „Хубавото е, че тук на Балканите ние сме първенци”, каза кметът.

Водещи новини

Още новини