БСП поиска санкции за депутати, които отсъстват от парламентарния контрол (видео)

share

Пореден скандал избухна в Народното събрание. Депутатът от Коалиция за България Борис Цветков поиска народните избраници, които задават въпроси към министрите по време на парламентарния контрол и после отсъстват от пленарна зала, да бъдат санкционирани.

Повод за искането на Цветков дадоха депутатите от ГЕРБ Милена Дамянова и Цвета Караянчева, които имаха отправени въпроси към министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, но и двете не бяха в залата, за да ги задат. Малко по-късно ситуацията се повтори с бившия министър на транспорта Ивайло Московски, който трябваше да пита настоящия министър Данаил Папазов за приватизацията на "БДЖ-Товарни превози".

„Съгласно правилника на НС, когато народният представител отсъства по уважителни причини, отговорът се отлага. Вчера до 18.00 часа не са постъпили писма за отлагане на отговори поради отсъствие по уважителни причини. Предлагам обаче да приложим правото за отлагане, макар че не са предоставени писма и не са изпълнени изискванията по правилника”, заяви председателят на парламента Михаил Миков. С пускане на парламентарния сигнал за приканване на депутатите да влязат в зала той се опита да призове задалите въпрос да присъстват в залата. Мая Манолова допълни, че ГЕРБ явно не се интересуват от проблемите на образованието и БДЖ, и не считат за необходимо да водят дебати по толкова сериозни теми.

Същото се случи и с Цветан Цветанов, който трябваше да зададе въпрос към министър Кристиан Вигенин относно реакциите на България спрямо "Хизбулла" и терористичния акт в България. Мая Манолова призова Цветанов да влезе в залата, но това не се случи. Заместник-председателят на парламента се извини на Вигенин, че е дошъл в парламента само за един въпрос, на който няма как да отговори и призова Цветанов да отправи питането си на следващия парламентарен контрол.

Водещи новини

Още новини