От МВР крият депутати с оръжие и с глоби от КАТ

share

МВР отказа да разгласи кои депутати притежават оръжие и кои имат неплатени глоби и актове, съставени им от КАТ. По Закона за достъп до информацията "Труд" поиска от МВР да отговори кои от депутатите в 42-рото НС имат разрешително за притежаване на огнестрелно, газово и пневматично оръжие.

Като допълнителен въпрос беше отправено искането да се посочи броят на оръжията, които притежава едно лице, както и марките. Другият основен въпрос беше да се посочат депутатите, санкционирани по Закона за движение по пътищата, както и да бъде отговорено колко и какъв тип нарушения има всяко едно лице поотделно, както и дали са платени техните глоби и актове.

"Заявлението е недопустимо и не следва да бъде разглеждано. Търсената информация не покрива признаците на информация от обществен характер", гласи отговорът. Юристите на МВР поясняват още, че исканата информация не е предназначена да бъде съставено "собствено мнение относно дейността на МВР", а се търси съставяне на мнение относно поведението на депутатите, извън дейността им в Народното събрание. Друг мотив на МВР е, че данните не са предмет на нормативни актове, определящи задължението им за деклариране и оповестяване в публични регистри. Отказът е подписан от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Мотивите на юристите на МВР са абсолютно оборими и неоснователни. Тази информация определено е от обществено значение. Депутатите са публични личности и защитата на техните лични данни е силно занижена", коментира директорът на правната програма на фондация "Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов.

Водещи новини

Още новини