Плевнелиев: БСП и ДПС ще носят отговорността за ДАНС

Булфото
share

Росен Плевнелиев няма да налага вето на промените в Закона за ДАНС, но се притеснява за възможна противоконституционност на част от текстовете.

Той е изразил съмненията си пред лидерите на БСП и ДПС и те са се ангажирали да ги изчистят в следващите дни, предаде БНР.

Плевнелиев ще подпише указа за обнародване на промените в Закона за ДАНС. През последните дни държавният глава обсъди поправките в закона с главния прокурор с председателя на Върховния касационен съд, а днес и с лидерите на БСП и ДПС, както и с представителите на дипломатическия корпус у нас.

Плевнелиев обясни мотивите си да не налага вето върху закона. "Дотолкова, доколкото законът не противоречи на Конституцията, аз заставам зад него. БСП и ДПС обаче категорично ще си носят кръста и отговорността за реформата, която стартират. Има доста въпросителни и неясноти, много се бърза. Посланиците изразиха съмнения, но всички се обединяваме около това - даваме шанс, гласуваме доверие. Ще съдим по резултатите, каза държавният глава.

Президентът определи като "добри" промените в закона, свързани с назначаването на шефа на ДАНС. След поправките парламентът ще избира директора на контраразузнаването. Той коментира темата в Словакия, където тази вечер започва 18-та среща на върха на държавните ръководители от Централна и Източна Европа.

Водещи новини

Още новини