Емануил Йорданов: ГЕРБ няма да бъдат пълноценна опозиция

share

Началото на Народното събрание ме озадачава с това, че първата работа на новото управляващо мнозинство беше да измени закона за ДАНС и да направи структурна промяна, против която се обявиха множество професионалисти. На всяко едно правителство трябва да се дадат 100 дни толеранс и после да коментираме. Това каза пред журналисти Емануил Йорданов, вътрешният министър в правителството на Иван Костов от 1999 г. до 2001 г.

"Тревогата е свързана с поведението на ГЕРБ, защото те очевидно няма да бъдат пълноценна опозиция. Включително и рехавите протести, които бяха организирали вчера, без да застанат зад тях. В крайна сметка ще имаме един мандат, в който управляващото мнозинство ще бъде в парламента, а опозицията извън него", посочи Йорданов.

"Според мен - опасността не е от едно ново "Гестапо", а от намаляване ефективността на работата на правоохранителните органи. Според мен - мястото на ГДБОП е в МВР и всички разследващи органи, които се занимават с досъдебното производство, би трябвало да бъдат на едно място. Във внесения законопроект, няма текст, който да препраща към изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това означава, че разследващите функции на хората, които работят в ГДБОП, остават да висят във въздуха по отношение на наказателния процес. Няма да могат да работят. Действията им няма да бъдат законни", каза още Емануил Йорданов.

Водещи новини

Още новини