Пламен Орешарски започва чистка във властта

share

Премиерът Пламен Орешарски започва подмяната на втория ешeлон на властта тази седмица. Още в сряда се очаква да бъдат сменени зам.-министрите и част от областните управители.

С нов шеф най-вероятно ще се сдобие и здравната каса, след като лекарските организации продължават да искат оставката на д-р Пламен Цеков. За поста се споменава името на бившата шефка на касата по времето на тройната коалиция д-р Румяна Тодорова. Тя е сестра на червената евродепутатка Илияна Йотова.

Заместници на Петър Чобанов във финансовото ведомство вероятно ще бъдат експертът Кирил Ананиев и зам.-председателката на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" Людмила Елкова. Ананиев вече е заемал този пост - той бе вице на Пламен Орешарски, който отговаряше за бюджета в кабинета "Станишев". Елкова пък оглавяваше дирекция "Данъчна политика".

В Министерството на икономиката и енергетиката, което Орешарски не раздели, за да не губи време, се търси отличен непартиен експерт по енергийна политика, който да стане вице на икономиста Драгомир Стойнев. За заместник на Стойнев доскоро се спрягаше и партиен кандидат - депутатът Явор Куюджиев, който е заемал същия пост във ведомството. На него обаче най-вероятно ще бъде дадено да оглави ресорната комисия в парламента.

Димитър Бонгалов остава зам.-министър в правосъдието, твърдят запознати. Според слухове на "Позитано" 20 за заместници в МВР се търсят непартийни кандидатури, макар че за вакантните постове бяха спрягани имената на червените депутати Атанас Мерджанов и Младен Червеняков.

Шефът на младежкото БСП Явор Гечев най-вероятно ще бъде зам.-министър на замеделието. За този пост се спрягаше и името на бившия депутат от ДПС Юнал Тасим, но според източници на "Труд" той ще поеме управлението на горите.

Военният министър Ангел Найденов ще търси експерти за заместници. За поста се спряга името на полковника от резерва Иван Иванов, който е отговарял за човешките ресурси във ведомството. Непартийни фигури ще са заместници и в просветата.

Лазар Лазаров и Гълъб Донев ще са в кабинета на социалния министър д-р Хасан Адемов. За спорта в ресорното ведомство ще се грижи олимпийският шампион Йордан Йовчев, който остава заместник-министър в ресорното ведомство.

Последният слух в парламента е, че "Атака" може да получи постове на заместник областни управители на някои места.

Водещи новини

Още новини