Делян Добрев: Ситуацията в енергетиката ще се утежни

share

Истинската работа на 42-то НС трябва да бъде в посока на решава на проблемите в страната, като тези в енергетика. Ние внесохме вече и законопроект за промени в този сектор. Ние ще бъдем конструктивна опозиция, която ще следва своята програма и ще цели да я изпълни.Това заяви депутата от ГЕРБ Делян Добрев в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Това, което се видя вчера в парламента, бе че ние не се регистрирахме, за да видят българските граждани кой осигурява кворума и кой дава легитимност на това НС. Ако не беше това действие на лидера на "Атака", вчерашното заседание щеше да се провали, може би и днешното също, каза още той.

Попитан дали имат договорки с ДПС, БСП или "Атака", той бе категоричен, че не са правени такива, с която и да е тези партии.

Дори и да си промени мнението на "Атака" за това правителство, Добрев заяви, че вече е късно за каквото и да е.

Много бих се радвал новият министър да преразгледа лобистките договори в енергетиката и ще го подкрепя да се преговорят клаузите в тях. Ние говорим за тези договори от 2 години и половина. Рестарта на проекта "Белене" ще срещне нашата категорична съпротива, това е наша твърда позиция. Не знам как новият министър ще се пребори с новите регламенти, които идват от ЕС. Европарламентът гласува две решения, които ще утежнят ситуацията в сектора - едното е, българските тецове да купуват по-скъпи квоти, което ще доведе до негативни резултати. Нашите евродепутати са се противопоставили на това предложение, но другите български евродепутати са гласували "за" без да осъзнават последствията за страната ни. На нас ни гори къщата, ние палим чергата от другата страна. Второто решение е да се увеличи процента на ВЕИ до 2030 година от 20% на 30%. Това няма как да се отрази положително в България, ще доведе до поскъпване на тока, смята още бившият енергиен министър. 

Водещи новини

Още новини