Стоян Александров ще става финансов министър

share

Банкерът Стоян Александров и доц. д-р Петър Чобанов са имената, спрягани от БСП за поста министър на финансите. Първият е познат сред студентите си в УНСС като Малката секира, докато вторият е шеф на катедра "Финанси” в същия университет. Фаворитът на Пламен Орешарски е макроикономистът Чобанов, съобщава в. "Стандарт".

Мая Манолова и Янаки Стоилов от БСП и Явор Нотев от "Атака” се борят за поста председател на Народното събрание. Манолова обаче отказа да коментира евентуалния си бъдещ пост, подчертавайки, че работи по предложенията за новия правилник на Народното събрание.

Сред най-обсъжданите като кандидат за министър на външните работи в програмното правителство "Орешарски” е евродепутатът Илияна Йотова. Димчо Михалевски е спряган за бъдещия министър на регионалното развитие и благоустройството. Социалните въпроси ще са поверени вероятно на Драгомир Стойнев.

Както по-рано заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев, партията дава категорична заявка да работи в посока качествен граждански контрол и участие на неправителствени организации в заседанията на комисиите.

БСП иска да бъде създаден обществен юридически институт към парламента. Той ще може да участва в законодателството, давайки предложения с цел повишаване качеството на нормативни актове.

Планът "Орешарски” предвижда през втората година от платения си отпуск майките да получават по 310 лева месечно. Планира се това да се случи от 2014 година, в отговор на гражданските искания.

Водещи новини

Още новини