Огнян Минчев: България се намира в дълбока криза

share

Това, което е сигурно е, че една част от обществото не може да понесе стила, начина, по който ГЕРБ управляваше и по който се държеше в парламента, в институциите и в обществото. Тази част от обществото разви изключително силен негативизъм към ГЕРБ и на практика отказва да приеме какъвто и да е вариант на съжителство в ГЕРБ - най-общи интернет класата, интелектуалците от по-големите градове и т.н

Същевременно обаче съществува една друга и то никак не малочислена част от българското общество, която очевидно даде своето доверие за ГЕРБ по време на тези избори. При всички случаи това се очертават около 1/3 от българските гласоподаватели. Това показва, че българското общество е дълбоко разделено и по отношение на ГЕРБ, и по отношение на политическото представителство като цяло, тъй като подобна поляризация съществува и по отношение на БСП и по отношение на други политически проблеми. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

България се намира в дълбока криза на разделението и морална криза, но не само морална криза - тя все повече ще бъде институционална криза, тъй като конфигурацията на предстоящия парламент, ако се запазят тези пропорции на представителство, които основните социологически екзит полове ни представиха тази вечер ще бъде конфигурация, в която парламентът ще бъде на практика почти блокиран, ще бъде много по-трудно да се излъчи стабилно и работещо политическо правителство.

Приказките за програмно, експертно и т.н. правителство са предназначени да омайват хора, които не са информирани по въпроса, но на практика програмното или експертното правителство е правителство, което е с редуцирана отговорност. То може да бъде вариант за краткосрочно попълване на липсата на друго правителство, но не може да бъде реална дългосрочна алтернатива на силно, нормално правителство, опиращо се върху парламентарно мнозинство, а вариантите за подобно силно правителство са изключително минимални, каза политологът.

Минчев не изключи възможността ГЕРБ да направи правителство с "Атака" или БСП да създаде правителство с "Атака" и ДПС. Според политологът е много малък шансът БСП и ГЕРБ да се коалират.

Водещи новини

Още новини