Дончев: Нередно е да се подслушва премиер

share

Има нещо дълбоко нередно в XXI век, в държава членка на Европейския съюз министър-председател, дори да е бивш, да бъде подслушван в дома си. Това е сценарий от най-мрачните години на комунизма, заяви ексминистърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

Той уточни, че разчита прокуратурата да разплете случая докрай, за да се разбере дали записът е автентичен и кой е отговорен за него.

За Дончев използването на специални разузнавателни средства има място единствено при разследването на престъпността при строгото спазване на закона. Възможно е те да бъдат приложени и към министър, ако има данни, че е извършил нещо нередно, смята Дончев. Той намира, че "поредната сензация" с подслушването от последните дни ще окаже "някакъв ефект" върху предизборната надпревара за 12 май, макар че "в момента не съществува нито доказателство, нито обвинение срещу Цветан Цветанов".

Като водач на листата на ГЕРБ в Габрово Томислав Дончев е убеден, че със скандала за подслушването се прави подмяна на основните въпроси, които вълнуват българското общество. В последните няколко дни само една възрастна дама му е задала такъв въпрос. Дончев вярва, че в предизборна кампания трябва да има политически дебат и борба между идеи, решения и програми. Той все пак призна, че не само българското общество често има нужда от сензации. "Имам органична непоносимост към задкулисните сценарии", каза Томислав Дончев.

В предизборните си срещи с хората представителят на ГЕРБ изразява своята увереност, че не лявата политика на преразпределение, а само икономиката може да даде доходи и заетост. Според него в един кабинет министрите и техните заместници трябва да бъдат не "политикани", а експерти. Проблемът при програмното правителство е, че персоналната отговорност на неговите членове не е достатъчна, а трябва да се ангажира и политическа отговорност, заключи Дончев.

Водещи новини

Още новини