Финансовият министър: Не съм пожарникар с капкомер

Булфото
share

Не се чувствам като пожарникар, който гаси кризата с капкомер. Чувствам се като финансов министър в служебно правителство, което трябва да осигури стабилност на страната, да проведе честни избори и да работи в рамките на приетия бюджет. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на финансите Калин Христов.

Той обясни, че служебният кабинет никога не е анонсирал, че ще има еднократна помощ за всички майки, а само за жените от най-уязвимите групи. "Съкратена е издръжката на министерствата, за да могат тези средства да бъдат осигурени. Сигурен съм, че това по никакъв начин не създава риск за общото изпълнение на бюджета. Няма риск и за инвестиционните намерения на правителството. Всеки министър трябва да преструктурира разходите си, но помощта за уязвимите групи не застрашава работата на кабинета", посочи Христов.

Направен е анализ кои са уязвимите групи и средствата за помощи и временна заетост ще бъдат разпределени там, каза министърът, като уточни че правителството няма да отпуска втори социален пакет. Той заяви, че вероятно от началото на месец май ще бъде въведен "златният стандарт за ДДС" - на изрядните фирми ДДС да бъде връщано в рамките на 10 дни. Това ще става на база на определени критерии, на които фирмите ще трябва да отговарят. През първите два месеца на годините има растеж на приходите в бюджета, съобщи още Калин Христов. По думите му няма заплаха за валутния борд у нас.

Водещи новини

Още новини