Янев: Синдикалистите имат проблеми с доказване на имуществото си

share

Представляващите работодателските и синдикални организации имат тежки проблеми с тяхното имущество и доказване на произхода на това имущество и затова така остро възразяват срещу Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Това каза на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев.

Повод за пресконференцията е позицията на синдикалните и работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество относно закона за публичност на имуществото.

Янев подчерта, че промените в закона, които бяха приети в края на предходния парламент по инициатива на РЗС, засягат само членовете на управителните и контролните органи, а не на членовете на съответните организации.

„НСТС решава изключително важни теми, определят основните параметри на жизненото равнище по отношение на доходите. Не може за тези хора, които решават съдбата на доходите за целия народ, ние да не знаем нищо за техните доходи. Работодателите и синдикатите по принцип са на две различни страни. В момента са прекрачили барикадата и са се прегърнали, за да правят отпор срещу закона за публичност на имуществото”, коментира Янев.

Нима синдикалните лидери в страните-членки на ЕС са със скрити доходи? Не може 23 години да има свещени крави на прехода, подчерта той.

„Скритите цели на тази съпротива срещу закона се коренят в нещо, което те не смеят да кажат в прав текст и на глас. Не смеят да кажат, че ако техните доходи излязат в регистрите на Сметната палата, ще възникнат въпроси за данъчните им декларации. Ще стане ясно, че имат достъп до нерегламентирани преговори с правителството, за които обществото нищо не знае”, посочи Янев. Синдикалните организатори играят важна политическа роля и те трябва да обявят своите доходи, каза Янев.

Нямаме ни най малко съмнение, че може да бъде открит противоконституционен текст в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, каза лидерът на РЗС. Янев заяви, че дори да има подадена жалба до Конституционния съд, до 9 април всички посочени в закона трябва да подадат встъпителни декларации за доходите и имуществото си. Ако не го направят, ще има организирано бламиране на действащ закон, което не се е случвало досега, коментира той.

„Призоваваме президентът да не се поддава на внушения и да изпадне в плен на няколко икономически групировки, които го заставят да сезира Конституционния съд”, заяви Янев. Той припомни, че КС може да бъде сезиран от тримата първи в съдебната система само с пленум, което е трудно да се случи. Другата възможност е омбудсмана да сезира КС, но той има ограничени възможности.

„Ако президентът сезира КС, той ще докаже, че служи на тези групировки, а не на обществото, защото ще стопира възможността да излязат в публичното пространство доходите на шефовете на ЕРП-ата. Тези шефове, които получават месечни заплати от 30 000 до 70 000 лв.”, заяви Янев.

Водещи новини

Още новини