Яне Янев: Кирил Йорданов е ощетил Варна с 1,5 млрд. лв.

Булфото
share

Справка за постъпили анотирани сигнали в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта за кметове на 16 общини представи на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев.

За тези 16 кмета, представям информация, само защото са подадени официално сигнали в Комисията. По част от сигналите са се произнесли институции, към които сме се обърнали, каза Янев.

По отношение на сигналите, Янев посочи: „Първият сигнал в комисията е за Любен Татарски бивш кмет на Разлог. В анотацията на сигнала се твърди, че отговорни длъжностни лица от Община Разлог са извършили незаконосъобразни действия. Конкретизирани са длъжностни лица, които са извършили значителни щети на общината и държавата. Както и сигнал, свързан с нарушаване на конституционното право на собственици на земи в Кулино, община Разлог. Сигналът е изпратен на Окръжна прокуратура Благоевград. По сигнала е работил експертът в комисията Ради Димитров, обясни Янев.

"В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че кметът на Сатовча Арбен Мименов и други лица от общината, системно извършват тежки финансови злоупотреби, както и злоупотреби с обществени поръчки. В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че Йордан Шишков, бивш кмет на Община Родопи, се е сдобил с ценни имоти на безценица – хотели, вилни зони. В сигнала са описани конкретни случаи на продажба на земя, която е общинска собственост. По сигналът е образувана преписка”, посочи Янев. Следващият сигнал е за кмета на Цар Калоян - Ахмед Ахмедов. Сигналът съдържа данни, относно разследването по време на бедствието в Цар Калоян. Извършени са действия, които са целели да прикрият корупционни схеми. Ние сме изпратили наши експерти на място и може да се счита, че има системни нарушения от 2007 година насам. В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че кметът на Варна Кирил Йорданов е ощетил общината с над 1,5 милиарда лева. Има установени груби и системни нарушения. Друг сигнал е срещу Георги Иванов, кмет на Община Хасково. В него се твърди, че фирма, негова собственост извършва ремонт, без необходимите документи. На 10 февруари 2012 година се твърди, че са ощетили общината с незаконна обществена поръчка, а също така - и че кметът е продавал държавни имоти, които не са собственост на общината. Общината не работи в полза на хората, а в полза на кмета, описана е такса рекет или „дарение”, което се иска от всеки, решил да строи. Сигнал има и срещу Александър Абрашев кмет на Калояново, за финансови злоупотреби и за ощетяване на общината. Кметът е сключил договор за строителство на много по-неизгодни условия.  Друг сигнал е срещу Златко Живков, кмет на Монтана. Според сигнала - има нарушения при покупка на лекарства от аптека на съпругата му и дъщеря му, което е конфликт на интереси. Извършени са и незаконни обществени поръчки. Сигнал срещу кмета на Божурище Аспарух Аспарухов, отбелязва, че кабинетът на кмета се е превърнал в скъпа частна зоологическа градина с екзотични животни. Има сигнал срещу кмета на Община Добрич - селска Петко Петков за злоупотреби в общината", каза лидерът на РЗС.

Попитан за мнението му за шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, Янев каза: "100% положително. Той е изключително интелигентен и авторитетен. Мисля, че никога и по никакъв повод, той не би си позволил да направи каквото и да е било за опорочаване на изборите".  За Движение „Модерна България” и отношенията с РЗС, Яне Янев обясни: „С Движение „Модерна България” имаме няколко общи инициативи. Подписката, която те събират за референдум за отзоваване на всички изборни длъжности, ние категорично я подкрепяме, и считаме, че това трябва да стане час по скоро. Снощи имахме среща с 50 кандидати за народни представители. Днес ще се видя с представители на протестиращите”.

По темата за помилванията лидерът на РЗС каза: "Конституционният съд е постановил, че Народното събрание може да проверява актовете на помилване, даване и отнемане на гражданство и опрощаване на задължения. Той обясни, че е изключително доволен от решението на Конституционния съд по отношение на възможността парламентът да проверява всичко, свързано с помилването, даването и отнемането на гражданство и опрощаване на дълговете. "Тогава от БСП говореха като бесни кучета, оказа се, че този лай е бил абсолютно излишен и Конституционният съд днес постанови, че парламентът може да се занимава с тези теми", заяви Яне Янев.

Водещи новини

Още новини