Политолози: Ще се появи нова Атака

share

Бързото подаване на оставката на ГЕРБ имаше за цел протестите да се фрагментират, да се намали активността им. Там, където протестите имат енергия - тя е насочена към местната власт, а не към централната. Това заяви политологът Румяна Коларова в сутрешния блок на БНТ по повод продължаващите протести в страната и служебното правителство.

Тя заяви, че стачката на учителите е била много по - масова и е имала ясни цели за разлика от сегашните протести, защото едни са срещу банките, други срещу кмета, а трети - за нещо съвсем различно.

Ако нещо промени ситуацията, освен протестите, е служебното правителство. Този кабинет е една нетипична фигура у нас. Той е кабинет на президента, досега сме имали два - първият на Ренета Инджова, той бе опит на Жельо Желев да в услуга на т.нар монополи. Кабинетът на Стефан Софиянски беше друг вид - той направи два центъра на властта. Единият - на Петър Стоянов и другият  - около Иван Костов. Сега големият въпрос е дали това правителство ще направи втори център на властта в ГЕРБ. 

Според политолога  Първан Симеонов има ресурс протестиращите да сформират партии, но това трябва да се прави бързо. Според нашите изследвания ГЕРБ вече не е ответник на гнева на хората.  Той смята, че може да се появи нов ляв проект - нова Атака. Предвид икономическата ситуация има търсене за такъв проект, категоричен е Симеонов.

Политологът е на мнение, че всички протестни играчи се чувстват много по-добре от партиите. Вече не е интересно кой ще завърши пръв, ясно е, че който и да е той няма да управлява нито лесно, нито сам.  В момента има противопоставянето на народ - елит.

На въпрос дали има нещо, което да активизира отново протестите, Коларова заяви, че това може да се случи с един неловък ход на служебното правителство.

Водещи новини

Още новини