Общинарите избират нови кметове на "Изгрев" и "Триадица"

share

Новите районни кметове в столичните райони „Изгрев” и „Триадица” ще бъдат гласувани днес от градския парламент. Градоначалникът Йорданка Фандъкова предлага за районни кметове съответно Цветомир Жеков и Николай Желев, информира Монитор.

„За мен е важно да са почтени хора, да спазват законите и да организират веднага работата в районите. Не познавам лично хората, но най-важното е, че постоянният контрол е гаранция, че дори и да има нарушения, за всички следват съответните санкции”, коментира избора си Фандъкова.

Николай Желев, който допреди месец беше член на комисията за конфискация на престъпното имущество, е предложен за кмет на район „Триадица”. Решението на Фандъкова идва седмица след като тя поиска оставката на предишния й наместник Стоян Начев, който беше пипнат да шофира в нетрезво състояние.

Кметът трябваше да избере свой наместник и за столичния район „Изгрев”. Миналата седмица тя поиска оставката на кмета Димитър Димитров заради раздавани от него тлъсти бонуси. На негово място ще седне досегашният зам.-кмет на район „Сердика” Цветомир Жеков.

По-рано тя инспектира строежа на Инсталацията за компостиране на биологични отпадъци. Тя ще е готова до края на годината и ще произвежда ток, достатъчен за около 1600 семейства.

„Такса смет в София няма да бъде увеличавана. Нещо повече - когато заводът за боклук бъде готов, разходите за депониране на отпадъците значително ще намалеят”, увери зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. В момента се подготвя и нов механизъм за нейното изчисляване. Пилотният проект ще стартира догодина в 3 района с различен тип застрояване. В тях ще се измерва количеството битов отпадък, генерирано от всяко домакинство.

Водещи новини

Още новини