Асен Василев: Пътят към по-високи заплати минава през по-добър продукт

share

Досегашният министър на икономиката Делян Добрев предаде кабинета на служебния министър Асен Василев по време на официалната церемония по предаване на поста в сградата на Министерството на икономиката, предаде репортер на novini.bg.

Досегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пожела успех на приемника си в министерството Асен Василев. Преди да излязат пред журналистите, двамата са имали разговор по някои от темите, по които е работило досегашното правителство. Имам удоволствието да Ви представя новия министър Асен Василев.

Ще му кажа част от проектите, знаете, че съм бил винаги честен и открит и всичко , което правим, го споделяме. Темите , по които говорихме преди да излезем пред вас, са приключване на процедурата за търсене и проучване на природни богатства в блок в Черно море. Имаме купени вече 6 комплекта с документи. Колкото по-рано приключат процедурите по търсене и проучване в тези блокове, ще имаме собствен газ. Договор със строителя по фонд „Козлодуй” е друго важно нещо. В сферата на газа - трябва да имаме интерконектор с Гърция и да има първа копка следващите 2 месеца. Тръбата за България - Румъния трябва да влезе в експлоатация до края на март. За интерконектор България - Сърбия - трябва да започне строителство. През март в Девенци – се предвижда първа копка на проекта за производство на газ, договаря се сондата. Законът за туризма беше приет късно снощи, каза още Делян Добрев.

Най-важното, което предстои да се направи през следващите месеци, е приключването на конкурса за търсене и проучване за нефт и газ за блок „Терес”, който се намира в дълбоко Черно море, на юг от блок „Хан Аспарух”, добави Добрев.

„Процедурата стартира миналата година, бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз в началото на тази година. От тогава продаваме документация. Вече имаме купени шест комплекта документи, пет от тях са купени от едни от най-известните компании в ЕС за проучване и добив на нефт и газ, една е купена от американска компания”, посочи Добрев.

Бившият министърът отказа да каже имената на компаниите, защото компаниите са заявили, че не искат да се разкрива тази информация. „Крайният срок за подаване на оферти за блок „Терес” е 9 май тази година”, каза Добрев. Няма пречки и притеснения, това е нещо, което се случва, и трябва да бъде доведено до край, заяви Добрев. „Ако е възможно до края на май да сключим договор за сключване и търсене, защото, колкото по-рано сключим договори и започнем проучване на тези блокове, толкова по-рано ще имаме собствен газ”, посочи още Делян Добрев.

Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт, заяви Асен Василев. Тепърва предстои да се запозная с екипа, текущите дейности, проблемите, които трябва да продължаваме да решаваме, едно правителство има 4 години да изпълни програмата си, ние имаме 60 дни до изборите. Не е реалистично да мислим, че в тези дни може да решим проблемите в енергетиката, които са останали – каза Асен Василев.

Трябва да направим няколко важни неща - да приключат одити, да се направи международен одит, прозрачност в енергетиката, да се направи обществен дебат - как тези проблеми трябва да бъдат решени. Само с ниски цени, няма как българската икономика да тръгне по нов начин – каза Асен Василев.

Средната заплата в IT-индустрията беше 600 лв. през 2004 г., сега е 2600 лв. Това стана, защото българските фирми се научиха да произвеждат повече продукти, каза Василев.

В следващия програмен период за следващите 7 години трябва да заложим по такъв начин мерките за конкурентоспособност - да помогнат на фирмите ни да станат по-умни, за да се вдигнат и заплатите на хората, които работят. Много важно е да видим - по какъв начин с европейските фондове ние можем да помогнем на фирмите ни да станат по-умни и работниците ни да станат по-продуктивни. Това няма как да стане за 60 дни, но може да поставим първите стъпки и да погледнем към европейските програми и фондове, каза той.

Заместник-министрите ще станат ясни следващите дни.

Водещи новини

Още новини