Лиляна Павлова: Нереално е 1000 лв. минимална заплата

share

Не трябва още повече да стягаме колана, но също така ще е пагубно и да го развържем. Как се дава 1000 лева заплата минимална? Това означава 40% облагане и на практика хората пак няма да вземат повече, заяви пред бТВ министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, цитирана от "Труд".

Да, можем да си позволим да увеличим дефицита малко над 0,5%. Важно е за какво го вземаме. Според мен заем за пенсии е абсурд. Ако сега вземем заем 1 милиард евро за пенсии, ще трябва да го вземем пак на следващата година, категорична е Павлова.

Ако Валутният борд падне, ние си отиваме. Тогава ще има хиперинфлация и хората ужасно ще обеднеят, допълни министърът на регионалното развитие в оставка.

"Премиерът Бойко Борисов вече е по-добре", разкри министърката. Тя обясни, че той е уведомил министрите, че ще подаде оставка на правителството в залата на парламента. Павлова смята, че не е длъжен да им казва предварително. Борисов се бил вслушал в гласа на народа, което е било изключително правилно решение.

"Може би същата енергия, с която бранехме финансовата стабилност, трябваше да инвестираме в икономиката", призна Павлова.

Тя не е съгласна със становището, че "хладилникът победи магистралата" в страната през последните дни. Според нея три сектора - туризмът, инфраструктурата и земеделието са водещите в България. Оттук нататък трябвало да се мисли за повече производство, работни места - вместо да изнасяме суровини, да изнасяме крайния продукт. Тя обясним, че затягането на коланите е създало невъзможност да се увеличат сериозно доходите, а сега трябва да се мисли за по-малко молове, повече заводи.

Водещи новини

Още новини