РЗС пак ще има парламентарна група, вярва Янев

share

Огромна част от българския народ не одобрява сегашния политически модел и тази партийна система. Това каза на пресконференция председателят на РЗС Яне Янев, предаде репортер на novini.bg.

РЗС счита, че огромна част от българите искат рестарт на старата система и нов модел на управление – нов модел в изпълнителната, законодателната, съдебната власт и в местното самоуправление, посочи Янев. Във всички власти субординацията, задълженията, отговорностите и приоритетите са сбъркани и това блокира държавността. Създаден е пълен блокаж на целия интегритет на държавността. Такъв блокаж не е имало никога за целия т.нар преход.

Партията на Янев иска да изгради нов политически модел. За РЗС това е началото на края на посттоталитарната държава. "Тези протести показаха, че преходът е окончателно провален и трябва да му се сложи край. РЗС е единствената политическа сила в България, която още преди седем години издигна в свой основополагащ принцип и в голяма неотменима кауза искането България да има нов модел, нова конституция, което може да се случи чрез свикване на Велико народно събрание. Успяхме да бъдем модератори и над 80% от обществото е солидарно с тезата на РЗС за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание”, посочи Яне Янев. По думите му единственият спасителен път е да се съгради трета българска държава.

В края на 2010 година РЗС е внесла подписка в парламента за свикване на Велико народно събрание. Подписката е минала през правна комисия. На база на тази подписка от партията искат в деня на изборите предлага национален референдум с въпрос: "Дали да бъде свикано велико народно събрание?". Според Янев това е единственият спасителен план да бъде изградена нова българска държава.

Според Янев депутатите на РЗС и ГЕРБ в новия парламент ще са 125 точно. РЗС има събраните необходими подписи, за да възстанови своята парламентарна група. Предвид създалата се ситуация, не считаме, че това е от някакво решаващо значение. Янев обеща да се бори да не се върне управлението на Станишев, Доган и Пръмова.

Ние сме единствената политическа партия, която разполага с изключително точни социологически данни. РЗС се движи между 5,8 и 6,4 процента. Аз съм убеден, че ще вземем повече депутати от Кунева, която е свила електоралния си ръст до 3,2% от имащите право на глас, от тези, които биха отишли да гласуват”, добави Янев.

"РЗС и Марешки ще се явят заедно на изборите. От понеделник започваме кампания, която ще бъде под надслов „Влез в политиката – промени България”. Листите ще са над 60% граждански”, каза още Яне Янев.

"Оставката на Бойко Борисов я взе енергийната мафия", каза Янев и добави, че е единственият, който се бори срещу тази мафия. Той обеще да има скоро хоро в затвора.

Водещи новини

Още новини