Дончев: България ще получи 2 млрд. лева повече за земеделие

share

Голяма част от средствата, които България ще получи от ЕС през следващия програмен период ще бъдат предназначени за земеделие и директни плащания, съобщи във Велико Търново министърът по управление на средствата от Европейските фондове Томислав Дончев.

Той уточни, че тези средства ще бъдат завишени с 2 млрд. лв. По думите му финансовата рамка за седемте оперативни програми до 2020 година ще бъде над 16 млрд. лв. Приоритетни ще бъдат инвестициите в инфраструктурата, малките и средни предприятия, социалните дейности и пазарът на труда. Акцент в следващия програмен период ще бъдат инвестициите в създаването на електронно правителство и дигитални магистрали.

Според министър Дончев, те са важни, колкото асфалтовите магистрали, защото ще направят по-достъпни услугите за бизнеса и гражданите. Министър Дончев определи 2013 година, като тежка година, тъй като в този период трябва да бъде подписан договор за партньорство с останалите страни членки от ЕС, който ще замени сега действащата Национална референтна рамка. Според него до края на май Министерският съвет трябва да гласува бъдещите оперативни програми, които ще бъдат представени в Европейската комисия.

Той отбеляза, че окончателното приемане на Закона за управление на средствата от Европейския съюз ще бъде една от задачите на следващото Народно събрание, тъй като до изтичането на мандата на сегашния парламент няма да бъдат готови европейските регламенти.

Във Велико Търново министър Томислав Дончев посети Областния информационен център и участва в откриването нов Мултимедиен посетителски център, финансиран по ОП "Регионално развитие".

Водещи новини

Още новини