ГЕРБ обвърза протеста на родителите с БСП

share

Необходима е алтернатива на настоящия модел на майчинство у нас, заяви в Русе заместник-председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова.

По думите й майките трябва да могат да избират - по-дълъг период майчинство или по-кратък, но по-добре платен. Темата тепърва обаче предстои да се дискутира и родителите да определят кое е по-добре за тях, коментира депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Майчинството в Европейския съюз продължава средно 15 седмици, а у нас е 410 дни, коментира заместник-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. Тя заяви, че е необходима алтернатива на модела, който явно не удовлетворява всички родители. До края на този мандат парламентарната група на ГЕРБ обаче няма как да предложи подобна промяна заради приключилата бюджетна процедура, обясни Ангелова: "Няма как да се увеличат парите за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 години. Няма как да се увеличат детските добавки през тази година от 35 на 50 лева".

Депутатът отбеляза, че трябва да се прилага европейската практика за харчене според постъпленията в бюджета. Според Светлана Ангелова не трябва финансовите стимули да са в основата на раждаемостта. Тя припомни, че през тази година с 30 млн. лв. ще бъдат построени 15 нови градини в страната. Депутатът от ГЕРБ коментира още, че зад протестите стоят политически сили.

"Майчинството е гореща тема през последната седмица. За съжаление, тази тема се преекспонира и се използва като инструмент от страна на БСП за политическа пропаганда. Идват избори и явно БСП си търси актив. За нас е ясно, че зад този протест стои сянката на БСП", каза Ангелова.

Водещи новини

Още новини