Нинова: ГЕРБ увеличи само контрабандата на цигари

share

Депутатът Корнелия Нинова попита от парламентарната трибуна какви национални програми изпълнява Министерство на здравеопазването, за да ограничи употребата на наркотици, тютюнопушенето и алкохола. Здравният министър Десислава Атанасова й отговори, че политиката е следната - опазването и подобряването на здравето на нацията е сред основните приоритети на правителството. Мерките са съобразени с мерките на ЕС. Забраната за пушене на обществени места предпазва от една страна непушачите , а от другата - спомага за ограничаване употребата на цигари от пушачите.

Атанасова заяви, че до настоящия момент са подготвени две програми за ограничаване на тютюнопушеното. През годините към Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, ежегодно се провеждат програми - като "Живот без тютюн". Тя се изпълнява от ученици, за да им се покаже, че човешкият живот е ценен. За периода от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене до 31 януари 2013 година регионалните здравни инспекции в цялата страна са извършили 143 724 проверки на общо 138 000 обекта. Атанасова посочи, че в рамките на тези проверки са издадени 1820 предписания, написани са 789 акта за констатирани нарушения и са издадени 485 наказателни постановления. Опазването и подобряването на здравето на населението е основният приоритет на правителство, като доказателство за това е приемането на пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Целта на въведената забрана през 2012 година на тютюнопушене е опазване на общественото здраве, като тя защитава здравето на непушачите и предпазва самите пушачи от прекомерната употреба на тютюневи изделия, отбеляза министър Атанасова.

Нинова контрира, че едно на 100 от акцизите трябва да се използват за превенция на тютюнопушението - това означава, че е трябвало да се изхарчи 1,1 млн. лева, а вие сте изхарчили 660 000 лева. Единствения ефект е, че увеличихте контрабандата на цигари и влошаването на здравето на пушачите. Една кутия цигари струва между 80 стотинки и 1 лева, останалото е акцизи и ДДС.

Водещи новини

Още новини