ГЕРБ иска Изборният кодекс да се обсъжда другата седмица

Булфото
share

ГЕРБ предлагат консултации между парламентарните групи по Изборния кодекс да се направят идната седмица, съобщи на  заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова.

На предварителни срещи вчера и днес от ГЕРБ са представили своите предложения за промени в спорните текстове от закона. На днешното заседание на комисията от Коалиция за България /КБ/, от ДПС и от Синята коалиция /СК/ обявиха, че трябва да разгледат и обсъдят направените предложения и едва след това могат да излязат със становище по тях.

Според Янаки Стоилов от КБ тези предложения са стъпка напред. Христо Бисеров /ДПС/ каза, че вчерашният разговор между представители на ГЕРБ и ДПС е бил полезен, но са необходими общи консултации между всички парламентарни групи. Екатерина Михайлова /СК/ каза, че ще влезем в книгата на Гинес, ако със закон определим кои партии са управляващи и кои са опозиционни. Тя също подкрепи общи консултации по Изборния кодекс. Искра Фидосова /ГЕРБ/ призова с работата по Изборния кодекс да се побърза, за да бъде приет достатъчно рано преди предстоящите избори.

По-късно Фидосова представи пред журналисти предложенията на ГЕРБ, които са изработени на база на основните критики от страна на Коалиция за България и ДПС по време на обсъждането на кодекса в пленарна зала в края на миналата година. ГЕРБ предлага да се предоставя копие от протокола на комисията, подпечатан с мокър печат и подписан от председателя и секретаря на комисията на всички участници в изборния процес. За отказ да се издаде такова копие се предлага да се налага санкция. Предлага се да се запише в кодекса, че в ръководството на всяка от избирателните комисии се назначава поне един представител на опозициона партия или коалиция от партии. ГЕРБ дават и определение за опозиционна партия - това е парламентарно представена политическа сила, която не е подкрепила състава на Министерския съвет, избран след произвеждането на изборите за парламент. Фидосова каза, че трябва да бъдат издирени данни за всички починали и те трябва да бъдат заличени от избирателните списъци.

Фидосова заяви, че предложението за опозиционна партия е направено в пленарна зала от представители на БСП и ДПС. Според нея този проблем се изкуствено създаден, но те правят предложение, за да може да се стигне до окончателно приемане на закона.

Водещи новини

Още новини